Korkeakosken koulun muistelua

Tänään juttelimme isän kanssa hänen kuoluajoistaan. Isä alkoi muistelemaan aikaa, jolloin hän kävi Korkeakosken kyläkoulua 📚.

Isä kävi Korkeakosken koulua koko ala-asteen ajan eli vuosina 1971-77. Koulua käyneiden lasten määrä vaihteli paljon. Välillä lapsia oli vain seitsemän opetuksessa, mutta koulua pidettiin silti pystyssä. Isä muistelee määrän kasvaneen, kun muutamia kyläkouluja yhdistettiin keskenään.
   Koulurakennus oli pieni. Luokkahuoneita oli kolme, alakoulun (1.lk ja 2.lk), yläkoulun (3.-6. lk) ja ns. englanninluokka. Oli myös pieni voimistelu-/ruokasali. Koulun yläkerrassa asui keittäjä perheineen. 
   Koulua käyvät lapset olivat varsin hyväkuntoisia. Koulun pihalla pelailtiin ulkopelejä, kuten jääkiekkoa ja jalkapalloa aina välituntsin ja koulun jälkeen. Aina välillä koululla pidettiin iltaisin seurakunnan järjestämiä kerhoiltoja. Kerhoiltoina syötiin lettuja, pelattiin pingistä, visailtiin ja tietenkin oltiin liikunnallisia. Isä muistaa kerhoiltoja pitäneen miehen oikeasti valittäneen lapsista ja siitä, että heillä oli hauskaa. 

   Isä muistaa, kun koululla tapahtui aikamoinen tapaturma:
"Olin menossa kolmannelle luokalle. Vilho- yläkoulunopettajalle tapahtui tapaturma. Palava monistussprii räjähti hänen kasvoilleen. Vilho- opettaja juoksi hädissään ympäri koulun pihaa. Lapset seurailivat järkytyksestä kankeina sivusta. Eräs alakoulunopettaja sammutti palon minkkiturkillaan. Vilholle riitti sen jälkeen opettaminen Korkeakoskella."

   Siihen aikaan koululla ei ollut omaa englanninopettajaa, joten yksi ja sama opettaja kiersi kouluja opettamassa englantia. Isä ja hänen kaverinsa tekivät tälle kiertävälle englanninopettajalle piloja:
"Lukittiin kerran Erkki- niminen kiertävä englanninopettaja karttakomeroon ja pidettiin vähän taukoa opiskelusta. Ei sillä ettei englanninopettelu olisi ollut mieluisaa. Opettaja oli vähän persoonallinen. Välillä myös tukimme Erkin auton pakoputken perunoilla niin, ettei se päässyt lähtemään kotiin."

   Vaikka välillä vähän pilailtiin, niin muuten oltiin oikein kilttejä koululaisia. Koulussa ja kylällä muutenkin oli jo silloin erittäin hyvä yhteishenki. Kaikki sopivat porukkaan.
  Kun sitten 1980-luvun alkupuoliskolla Korkeakosken koulu lakkautettiin niin oli isä jo valmistumassa ylioppilaaksi. Koulun sen aikaset oppilaat siirtyivät enimmäkseen opiskelemaan Lauttakylän kouluun. Itse koulurakennus on edelleen pystyssä ja asuinkäytössä. Olen siellä itsekin joskus ihan pienenä käynyt sisällä. 

Koulurakennus nykyään 🏫

Kiitos isälle muistelusta! 👍

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Korkeakoski tutuksi pyöräillen- tapahtuma

Vuosikokous 2023